Vlašský ořech - 1 kg
Vlašské ořechy, které ořešák produkuje, jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků, obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů (bílkovin) a přibližně 3 % sacharidů (cukrů). Z mastných kyselin se jedná převážně o omega-3-mastné kyseliny, která pozitivně působí proti riziku aterosklerózy a jiných kardiovaskulárních chorob [1] a podporuje u dětí rozvoj mozku.
1 kg
Vlašský ořech - 1 kg
Složení: Jádra vlašských ořechů
Zěmě původu: Ukrajina
Výrobek může obsahovat stopy arašídů, skořápkových plodů a sezamu.
Skladujte v suchu a chladu.
Nutriční hodnoty na 100 g produktu: energetická hodnota 654 kcal/ 2738 kJ
Tuky: 65 g, z toho nasycené mastné kyseliny: 6,1 g
Sacharidy: 13,7 g, z toho cukry: 2,6 g
Bílkoviny: 15,2 g
Sůl: 0 g
Ořechy jsou energeticky bohatým zdrojem. Vyjma mastných kyselin obsahují také bohaté zdroje vitaminu E, B1 či B6. Dále pak sůl, kyselinu listovou, minerály jako hořčík, měď a zinek. Celkově obsažené živiny působí pozitivně na lidskou psychiku,[1] jsou cenné pro zdravé vlasy, pokožku, nehty i sexuální potenci.[3]
Uvádí se, že konzumace ořechů má protizánětlivé vlastnosti, které se projevují hlavně u srdečních a cévních chorob. Pomáhají regulovat krevní tlak a udržovat nízkou hladinu cholesterolu. Mají antioxidační účinky, působí proti astmatu a posilují střeva.[3
Vlašský[p 1] ořech je druh ořechu (v podstatě pecka plodu ořešáku), plod ořešáku královského (Juglans regia L.), který se skládá z poživatelného jádra obklopeného pevnou dřevnatou skořápkou. Vlašské ořechy rostou na ořešáku přibližně od čtvrtého roku u roubovanců a od 12 let u semenáčů.[1] Plody jsou na stromě obaleny do ochranné vrstvy, ve které dozrávají. Ze začátku je toto pouzdro zelené a během dozrávání tmavne a praská. Když je ořech zralý, vypadne z ochranného pouzdra na zem nebo spadne i s pouzdrem. Ořechy dozrávají od srpna do září.
Vlašské ořechy jsou velmi starou potravinou, která je nejspíše konzumována již od neolitu, jak dokládají archeologické nálezy z oblasti Périgordu ve Francii.[1]
Jádro vlašského ořechu je atypické tvarem a barvou, která se může měnit jádro od jádra. Často bývá od velmi světlé až po tmavě žlutou barvu, přes zlatavou až po hnědou, jsou i odrůdy s jádrem červeným (u čerstvým ořechů rumělkově rudým, u suchých vínové – tmavší nafialověle červené barvy). Tyto červené ořechy pomaleji žluknou a je možno je skladovat několik let.
Po sklizni se ořechy suší, buď samovolně nebo za pomoci horkého suchého vzduchu. Tímto procesem dochází k poklesu vlhkosti na požadovaných 8 %, což zaručuje, že ořechy nebudou snadno napadány plísněmi.[1] Pokud jsou spadané ořechy silně znečištěné je možno je krátce vyprat ve slané vodě. Takto vyprané ořechy je třeba sušit odděleně v horkém vzduchu.
Obecně se vlašské ořechy rozlišují podle kvality skořápky na „papíráky“, „polopapíráky“ a „kameňáky“. Tzv. kameňáky mají tvrdou skořápku zarůstající do jádra a špatně se louskají. Jsou někdy považovány za křížence s ořešákem černým. Naproti tomu tzv. papíráky jsou poškozovány ptáky a protože mají často nedorostlou nebo děravou skořápku, napadají je při skladování moli.
Vybrané klony se rozmnožují jako kultivary roubováním. Kritérii výběru jsou: chuť jádra, plodnost, kvalita skořápky, poměr váhy skořápky a jádra, doba rašení, vzrůstnost. Způsob roubování se velmi liší od roubování ovocných dřevin. Roubuje se obvykle "za zelena" ve skleníku.
Vlašské ořechy se využívají převážně v potravinářském průmyslu, a to v pekařství a cukrářství, kde se využívají jako dochucující nebo dekorační prvek.
Z ořechů se lisuje olej či se vyrábí alkoholický nápoj, tzv. ořechovka.
Čerpáno z wikipedie:
- Vlašský ořech [online], poslední aktualizace 25. 9. 2022 v 20:09 [cit. 11. 12. 2022], Wikipedie. Dostupné z WWW: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vla%C5%A1sk%C3%BD_o%C5%99ech
Doplňkové parametry
Kategorie: | Sušené plody a ořechy |
---|---|
Hmotnost: | 1 kg |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Související produkty
Medvědí česnek má blahodárný vliv na zdraví srdce a cévní systém, podporuje oběhové funkce, přispívá k udržení normálního metabolismu...
Podporuje imunitní systém, má vliv na přirozenou obranyschopnost organismu. Třapatka nachová neboli echinacea napomáhá udržovat normální zdraví dolních...
Maca je zdrojem fytoestrogenů, které mají pozitivní vliv na hormonální rovnováhu žen. Vhodné je užívání např. v období menopauzy. Mezi nejžádanější účinky...
Konopí obsahuje velmi široké a pestré spektrum látek, z nichž CBD je druhou nejvíce zastoupenou látkou. CBD je, jako jedna z hlavních složek konopí setého,...
Kotvičník podporuje přirozenou obranyschopnost, pohlavní systém, má vliv na hormonální aktivitu. Přispívá k udržení normálních funkcí kardiovaskulárního...
Ašvaganda je základní podporující tonikum indické ájurvédy, používající se „při slabostech těla i mysli”. Podle tisíciletých ájurvédských zkušeností...
Eleuterokok je známý adaptogen. Jako adaptogen nespecificky zvyšuje obranyschopnost organismu proti zátěži –stresu (fyzickému, psychickému, chemickému aj.), schopnost...
Užívání psyllia je vhodné při snaze o normalizaci hladiny cholesterolu v krvi. Užíváním psyllia lze dosáhnout udržení lipidů (tuků) na normální...
Podobné produkty
Pro dobrou funkci jater a střev, pro normální stav pokožky a hojení ran. Složení: květ měsíčku lékařského Balení: 20 x 2,0 g
Doplněk stravy Působí příznivě na obranyschopnost, dýchací systém a zlepšuje vylučování vody z organismu. Balení: 20 x 1,5 g
Pro dobrý stav kloubů.Složení: kopřiva list, černý bez plod, fazole plod bez semen, vřes nať, vrba kůra, truskavec nať, přeslička nať, tužebník nať, pýr kořen Balení: 20 x 1,5...
K očistným kúrám, zejména po užívání antibiotik i jiných léků. Balení: 20 x 1,5 g
Vhodný při menopauze, pije se i při prvních známkách klimakteria. Složení: kontryhel nať, hluchavka nať, heřmánek květ, jahodník list, kopřiva list, kokoška nať,...
Vhodný pro normální činnost cévní soustavy.Složení: vřes nať, měsíček květ, šípek, vrba kůra, jmelí nať, komonice nať, jehlice kořen, přeslička nať, mařinka nať Balení: 20 x...
Bylinkový čaj. 20 nálevových sáčků pyramidového tvaru, 1 ks 45 g. ZEMĚ PŮVODU: ČESKÁ REPUBLIKA
Bylinné čaje pro spokojené, vyrovnané a sebevědomé ženy v každém věku. Obsahuje 3 druhy čajů z řady Harmonie bylin: Krása, Očista a Odpočinek Balení: 3 x 20 n.s.
Relaxace, odpočinek. Pije se při potížích i v období klidu. Složení: meduňka nať, dobromysl nať, levandule květ, prvosenka květ, pohanka nať, rozmarýn list, sporýš nať,...
Pro pití v pylové sezóně. Složení: violka trojbarevná nať, kopřiva list, sléz list, proskurník kořen, líska list, nátržník kořen, řepík nať, sporýš nať, třezalka nať Balení:...
Podporuje vylučování vody z organismu a pročištění oběhové soustavy.Složení: pýr plazivý kořen, bříza bělokorá list, svízel syřišťový nať, jehlice rolní kořen, zlatobýl kanadský...