Doprava zdarma nad 1000 Kč

Vlašský ořech - 1 kg.

Vlašské ořechy, které ořešák produkuje, jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků, obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů (bílkovin) a přibližně 3 % sacharidů (cukrů). Z mastných kyselin se jedná převážně o omega-3-mastné kyseliny, která pozitivně působí proti riziku aterosklerózy a jiných kardiovaskulárních chorob [1] a podporuje u dětí rozvoj mozku.

1 kg

Položka byla vyprodána…
Dostupnost Objednáno
Možnosti doručení
238 Kč 24 Kč / 100 g
Vlašský ořech - 1 kg.
Doprava zdarma
Doprava zdarma
k objednávce nad 1000 Kč
Dárek zdarma
Dárek zdarma
k objednávce nad 1500 Kč
Doručení do druhého dne
Doručení do druhého dne
při objednání do 13h

Vlašský ořech - 1 kg

Složení: Jádra vlašských ořechů

Zěmě původu: Ukrajina

Výrobek může obsahovat stopy arašídů, skořápkových plodů a sezamu.

Skladujte v suchu a chladu.

Nutriční hodnoty na 100 g produktu: energetická hodnota 654 kcal/ 2738 kJ

Tuky: 65 g, z toho nasycené mastné kyseliny: 6,1 g

Sacharidy: 13,7 g, z toho cukry: 2,6 g 

Bílkoviny: 15,2 g

Sůl: 0 g

 

Ořechy jsou energeticky bohatým zdrojem. Vyjma mastných kyselin obsahují také bohaté zdroje vitaminu EB1 či B6. Dále pak sůlkyselinu listovou, minerály jako hořčíkměď a zinek. Celkově obsažené živiny působí pozitivně na lidskou psychiku,[1] jsou cenné pro zdravé vlasypokožkunehty i sexuální potenci.[3]

Uvádí se, že konzumace ořechů má protizánětlivé vlastnosti, které se projevují hlavně u srdečních a cévních chorob. Pomáhají regulovat krevní tlak a udržovat nízkou hladinu cholesterolu. Mají antioxidační účinky, působí proti astmatu a posilují střeva.[3

Vlašský[p 1] ořech je druh ořechu (v podstatě pecka plodu ořešáku), plod ořešáku královského (Juglans regia L.), který se skládá z poživatelného jádra obklopeného pevnou dřevnatou skořápkou. Vlašské ořechy rostou na ořešáku přibližně od čtvrtého roku u roubovanců a od 12 let u semenáčů.[1] Plody jsou na stromě obaleny do ochranné vrstvy, ve které dozrávají. Ze začátku je toto pouzdro zelené a během dozrávání tmavne a praská. Když je ořech zralý, vypadne z ochranného pouzdra na zem nebo spadne i s pouzdrem. Ořechy dozrávají od srpna do září.

Vlašské ořechy jsou velmi starou potravinou, která je nejspíše konzumována již od neolitu, jak dokládají archeologické nálezy z oblasti Périgordu ve Francii.[1]

Jádro vlašského ořechu je atypické tvarem a barvou, která se může měnit jádro od jádra. Často bývá od velmi světlé až po tmavě žlutou barvu, přes zlatavou až po hnědou, jsou i odrůdy s jádrem červeným (u čerstvým ořechů rumělkově rudým, u suchých vínové – tmavší nafialověle červené barvy). Tyto červené ořechy pomaleji žluknou a je možno je skladovat několik let.

Po sklizni se ořechy suší, buď samovolně nebo za pomoci horkého suchého vzduchu. Tímto procesem dochází k poklesu vlhkosti na požadovaných 8 %, což zaručuje, že ořechy nebudou snadno napadány plísněmi.[1] Pokud jsou spadané ořechy silně znečištěné je možno je krátce vyprat ve slané vodě. Takto vyprané ořechy je třeba sušit odděleně v horkém vzduchu.

Obecně se vlašské ořechy rozlišují podle kvality skořápky na „papíráky“„polopapíráky“ a „kameňáky“. Tzv. kameňáky mají tvrdou skořápku zarůstající do jádra a špatně se louskají. Jsou někdy považovány za křížence s ořešákem černým. Naproti tomu tzv. papíráky jsou poškozovány ptáky a protože mají často nedorostlou nebo děravou skořápku, napadají je při skladování moli.

Vybrané klony se rozmnožují jako kultivary roubováním. Kritérii výběru jsou: chuť jádra, plodnost, kvalita skořápky, poměr váhy skořápky a jádra, doba rašení, vzrůstnost. Způsob roubování se velmi liší od roubování ovocných dřevin. Roubuje se obvykle "za zelena" ve skleníku.

 

Vlašské ořechy se využívají převážně v potravinářském průmyslu, a to v pekařství a cukrářství, kde se využívají jako dochucující nebo dekorační prvek.

Z ořechů se lisuje olej či se vyrábí alkoholický nápoj, tzv. ořechovka.

Čerpáno z wikipedie:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Podobné produkty

Revstop 20 n.s. GREŠÍK ebyliny.cz
41 Kč

Pro dobrý stav kloubů a svalů. Složení: bez černý plod, kopřiva list, heřmánek květ, přeslička nať, tužebník nať, pýr kořen, vrba kůra, sporýš nať, kopretina řimbaba nať

Kód: 735
Řebříček 20 n.s. GREŠÍK
33 Kč

Pro dobrou funkci močových cest, trávení a metabolismus tuků. Složení: nať řebříčku obecného Balení: 20 x 2,0 g

Kód: 594
klima
39 Kč

Vhodný při menopauze, pije se i při prvních známkách klimakteria. Složení: kontryhel nať, hluchavka nať, heřmánek květ, jahodník list, kopřiva list, kokoška nať,...

Kód: 651
metabolik
39 Kč

Působí na normální činnost jater, žlučníku a močové soustavy. Složení: kopřiva list, zlatobýl nať, violka trojbarevná nať, černý rybíz list, čekanka nať, smetanka...

Kód: 666
flegam
39 Kč

Čaj je vhodný při neurózách a předrážděnosti. Složení: dobromysl nať, meduňka nať, mateřídouška nať, chmel šištice, vrba kůra, majoránka nať, levandule květ, vrbovka úzkolistá...

Kód: 636
bez
39 Kč

Doplněk stravy Působí příznivě na obranyschopnost, dýchací systém a zlepšuje vylučování vody z organismu. Balení: 20 x 1,5 g

Kód: 537
odvodnovaci
41 Kč

Podporuje vylučování vody z organismu a pročištění oběhové soustavy.Složení: pýr plazivý kořen, bříza bělokorá list, svízel syřišťový nať, jehlice rolní kořen, zlatobýl kanadský...

Kód: 672
antichole
42 Kč

Pro normální stav metabolismu lipidů (cholesterol). Složení: kopřiva list, černý rybíz list, šípek, řepík nať, komonice nať, rozrazil nať, jmelí nať, přeslička...

Kód: 618
Průduškový 20 n.s. GREŠÍK ebyliny.cz
39 Kč

Působí příznivě na normální funkci dýchacího systému, doporučujeme sladit medem. Balení: 20 x 1,3 g

Kód: 729
Plicní 20 n.s. GREŠÍK ebyliny.cz
41 Kč

Pro dobrý stav plic. Balení: 20 x 1,2 g

Kód: 717
ostropest
34 Kč

Působí příznivě na trávení, funkci jater a přirozenou obranyschopnost. Složení: plod ostropestřce mariánského Balení: 20 x 2,0 g

Kód: 579
laktacni
39 Kč

Pro kojící matky. Čaj podporuje tvorbu mateřského mléka. Složení: fenykl plod, anýz plod, kopr plod, aronie plod, kmín plod, jestřabina nať, mateřídouška nať, kopřiva list,...

Kód: 657