Vlašský ořech - 1 kg.
Vlašské ořechy, které ořešák produkuje, jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků, obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů (bílkovin) a přibližně 3 % sacharidů (cukrů). Z mastných kyselin se jedná převážně o omega-3-mastné kyseliny, která pozitivně působí proti riziku aterosklerózy a jiných kardiovaskulárních chorob [1] a podporuje u dětí rozvoj mozku.
1 kg
Vlašský ořech - 1 kg
Složení: Jádra vlašských ořechů
Zěmě původu: Ukrajina
Výrobek může obsahovat stopy arašídů, skořápkových plodů a sezamu.
Skladujte v suchu a chladu.
Nutriční hodnoty na 100 g produktu: energetická hodnota 654 kcal/ 2738 kJ
Tuky: 65 g, z toho nasycené mastné kyseliny: 6,1 g
Sacharidy: 13,7 g, z toho cukry: 2,6 g
Bílkoviny: 15,2 g
Sůl: 0 g
Ořechy jsou energeticky bohatým zdrojem. Vyjma mastných kyselin obsahují také bohaté zdroje vitaminu E, B1 či B6. Dále pak sůl, kyselinu listovou, minerály jako hořčík, měď a zinek. Celkově obsažené živiny působí pozitivně na lidskou psychiku,[1] jsou cenné pro zdravé vlasy, pokožku, nehty i sexuální potenci.[3]
Uvádí se, že konzumace ořechů má protizánětlivé vlastnosti, které se projevují hlavně u srdečních a cévních chorob. Pomáhají regulovat krevní tlak a udržovat nízkou hladinu cholesterolu. Mají antioxidační účinky, působí proti astmatu a posilují střeva.[3
Vlašský[p 1] ořech je druh ořechu (v podstatě pecka plodu ořešáku), plod ořešáku královského (Juglans regia L.), který se skládá z poživatelného jádra obklopeného pevnou dřevnatou skořápkou. Vlašské ořechy rostou na ořešáku přibližně od čtvrtého roku u roubovanců a od 12 let u semenáčů.[1] Plody jsou na stromě obaleny do ochranné vrstvy, ve které dozrávají. Ze začátku je toto pouzdro zelené a během dozrávání tmavne a praská. Když je ořech zralý, vypadne z ochranného pouzdra na zem nebo spadne i s pouzdrem. Ořechy dozrávají od srpna do září.
Vlašské ořechy jsou velmi starou potravinou, která je nejspíše konzumována již od neolitu, jak dokládají archeologické nálezy z oblasti Périgordu ve Francii.[1]
Jádro vlašského ořechu je atypické tvarem a barvou, která se může měnit jádro od jádra. Často bývá od velmi světlé až po tmavě žlutou barvu, přes zlatavou až po hnědou, jsou i odrůdy s jádrem červeným (u čerstvým ořechů rumělkově rudým, u suchých vínové – tmavší nafialověle červené barvy). Tyto červené ořechy pomaleji žluknou a je možno je skladovat několik let.
Po sklizni se ořechy suší, buď samovolně nebo za pomoci horkého suchého vzduchu. Tímto procesem dochází k poklesu vlhkosti na požadovaných 8 %, což zaručuje, že ořechy nebudou snadno napadány plísněmi.[1] Pokud jsou spadané ořechy silně znečištěné je možno je krátce vyprat ve slané vodě. Takto vyprané ořechy je třeba sušit odděleně v horkém vzduchu.
Obecně se vlašské ořechy rozlišují podle kvality skořápky na „papíráky“, „polopapíráky“ a „kameňáky“. Tzv. kameňáky mají tvrdou skořápku zarůstající do jádra a špatně se louskají. Jsou někdy považovány za křížence s ořešákem černým. Naproti tomu tzv. papíráky jsou poškozovány ptáky a protože mají často nedorostlou nebo děravou skořápku, napadají je při skladování moli.
Vybrané klony se rozmnožují jako kultivary roubováním. Kritérii výběru jsou: chuť jádra, plodnost, kvalita skořápky, poměr váhy skořápky a jádra, doba rašení, vzrůstnost. Způsob roubování se velmi liší od roubování ovocných dřevin. Roubuje se obvykle "za zelena" ve skleníku.
Vlašské ořechy se využívají převážně v potravinářském průmyslu, a to v pekařství a cukrářství, kde se využívají jako dochucující nebo dekorační prvek.
Z ořechů se lisuje olej či se vyrábí alkoholický nápoj, tzv. ořechovka.
Čerpáno z wikipedie:
- Vlašský ořech [online], poslední aktualizace 25. 9. 2022 v 20:09 [cit. 11. 12. 2022], Wikipedie. Dostupné z WWW: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vla%C5%A1sk%C3%BD_o%C5%99ech
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Související produkty
Konopí obsahuje velmi široké a pestré spektrum látek, z nichž CBD je druhou nejvíce zastoupenou látkou. CBD je, jako jedna z hlavních složek konopí setého,...
Napomáhá uvolňovat stres a přináší duševní pohodu, je tedy vhodná k relaxačním účelům. Damiána má vliv na mentální a kognitivní aktivity – základní...
IQ Brain Booster Salvia Paradise® je unikátní kombinace 4 bylin, které jsou známé svým pozitivním vlivem na kognitivní funkce a duševní zdraví.
Kapsle jsou vyráběny z koncentrovaného prášku, který je míchán v poměru 9 : 1 ze 100% filtrované šťávy lisované z plodů kustovnice čínské – goji. Jedna...
Podporuje imunitní systém, má vliv na přirozenou obranyschopnost organismu. Třapatka nachová neboli echinacea napomáhá udržovat normální zdraví dolních...
Maca – Trib je směs dvou afrodisiakálních bylin, a to plodu kotvičníku zemního (obsahuje nejvíce protodioscinu z celé rostliny)...
Medvědí česnek má blahodárný vliv na zdraví srdce a cévní systém, podporuje oběhové funkce, přispívá k udržení normálního metabolismu...
Pozitivně působí na uchování zdraví kloubů a kostí. Přispívá k dobrému trávení. Má vliv na obsah tuku v játrech a normální činnost jater. Podporuje...
Vysoký obsah účinných látek předurčuje rakytník pro podporu imunitního systému, přispívá k přirozené obranyschopnosti organismu. Rakytník je vhodný pro všechny...
Podobné produkty
Pro dobrý stav kloubů a svalů. Složení: bez černý plod, kopřiva list, heřmánek květ, přeslička nať, tužebník nať, pýr kořen, vrba kůra, sporýš nať, kopretina řimbaba nať
Pro dobrou funkci močových cest, trávení a metabolismus tuků. Složení: nať řebříčku obecného Balení: 20 x 2,0 g
Vhodný při menopauze, pije se i při prvních známkách klimakteria. Složení: kontryhel nať, hluchavka nať, heřmánek květ, jahodník list, kopřiva list, kokoška nať,...
Působí na normální činnost jater, žlučníku a močové soustavy. Složení: kopřiva list, zlatobýl nať, violka trojbarevná nať, černý rybíz list, čekanka nať, smetanka...
Čaj je vhodný při neurózách a předrážděnosti. Složení: dobromysl nať, meduňka nať, mateřídouška nať, chmel šištice, vrba kůra, majoránka nať, levandule květ, vrbovka úzkolistá...
Doplněk stravy Působí příznivě na obranyschopnost, dýchací systém a zlepšuje vylučování vody z organismu. Balení: 20 x 1,5 g
Podporuje vylučování vody z organismu a pročištění oběhové soustavy.Složení: pýr plazivý kořen, bříza bělokorá list, svízel syřišťový nať, jehlice rolní kořen, zlatobýl kanadský...
Pro normální stav metabolismu lipidů (cholesterol). Složení: kopřiva list, černý rybíz list, šípek, řepík nať, komonice nať, rozrazil nať, jmelí nať, přeslička...
Působí příznivě na normální funkci dýchacího systému, doporučujeme sladit medem. Balení: 20 x 1,3 g
Působí příznivě na trávení, funkci jater a přirozenou obranyschopnost. Složení: plod ostropestřce mariánského Balení: 20 x 2,0 g
Pro kojící matky. Čaj podporuje tvorbu mateřského mléka. Složení: fenykl plod, anýz plod, kopr plod, aronie plod, kmín plod, jestřabina nať, mateřídouška nať, kopřiva list,...