Doprava zdarma nad 1000 Kč

Vlašský ořech - 1 kg

Značka: ebyliny.cz

Vlašské ořechy, které ořešák produkuje, jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků, obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů (bílkovin) a přibližně 3 % sacharidů (cukrů).

Dostupnost Skladem (>5 ks)
Můžeme doručit do:
22.11.2024
Možnosti doručení
244 Kč 24 Kč / 100 g
Vlašský ořech - 1 kg
Značka: ebyliny.cz

Vlašské ořechy, které ořešák produkuje, jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků, obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů (bílkovin) a přibližně 3 % sacharidů (cukrů). Z mastných kyselin se jedná převážně o omega-3-mastné kyseliny, která pozitivně působí proti riziku aterosklerózy a jiných kardiovaskulárních chorob [1] a podporuje u dětí rozvoj mozku.

 

Vlašský ořech - 1 kg

Složení: Jádra vlašských ořechů

Zěmě původu: Ukrajina

Výrobek může obsahovat stopy arašídů, skořápkových plodů a sezamu.

Skladujte v suchu a chladu.

Nutriční hodnoty na 100 g produktu: energetická hodnota 654 kcal/ 2738 kJ

Tuky: 65 g, z toho nasycené mastné kyseliny: 6,1 g

Sacharidy: 13,7 g, z toho cukry: 2,6 g 

Bílkoviny: 15,2 g

Sůl: 0 g

 

Ořechy jsou energeticky bohatým zdrojem. Vyjma mastných kyselin obsahují také bohaté zdroje vitaminu EB1 či B6. Dále pak sůlkyselinu listovou, minerály jako hořčíkměď a zinek. Celkově obsažené živiny působí pozitivně na lidskou psychiku,[1] jsou cenné pro zdravé vlasypokožkunehty i sexuální potenci.[3]

Uvádí se, že konzumace ořechů má protizánětlivé vlastnosti, které se projevují hlavně u srdečních a cévních chorob. Pomáhají regulovat krevní tlak a udržovat nízkou hladinu cholesterolu. Mají antioxidační účinky, působí proti astmatu a posilují střeva.[3

Vlašský[p 1] ořech je druh ořechu (v podstatě pecka plodu ořešáku), plod ořešáku královského (Juglans regia L.), který se skládá z poživatelného jádra obklopeného pevnou dřevnatou skořápkou. Vlašské ořechy rostou na ořešáku přibližně od čtvrtého roku u roubovanců a od 12 let u semenáčů.[1] Plody jsou na stromě obaleny do ochranné vrstvy, ve které dozrávají. Ze začátku je toto pouzdro zelené a během dozrávání tmavne a praská. Když je ořech zralý, vypadne z ochranného pouzdra na zem nebo spadne i s pouzdrem. Ořechy dozrávají od srpna do září.

Vlašské ořechy jsou velmi starou potravinou, která je nejspíše konzumována již od neolitu, jak dokládají archeologické nálezy z oblasti Périgordu ve Francii.[1]

Jádro vlašského ořechu je atypické tvarem a barvou, která se může měnit jádro od jádra. Často bývá od velmi světlé až po tmavě žlutou barvu, přes zlatavou až po hnědou, jsou i odrůdy s jádrem červeným (u čerstvým ořechů rumělkově rudým, u suchých vínové – tmavší nafialověle červené barvy). Tyto červené ořechy pomaleji žluknou a je možno je skladovat několik let.

Po sklizni se ořechy suší, buď samovolně nebo za pomoci horkého suchého vzduchu. Tímto procesem dochází k poklesu vlhkosti na požadovaných 8 %, což zaručuje, že ořechy nebudou snadno napadány plísněmi.[1] Pokud jsou spadané ořechy silně znečištěné je možno je krátce vyprat ve slané vodě. Takto vyprané ořechy je třeba sušit odděleně v horkém vzduchu.

Obecně se vlašské ořechy rozlišují podle kvality skořápky na „papíráky“„polopapíráky“ a „kameňáky“. Tzv. kameňáky mají tvrdou skořápku zarůstající do jádra a špatně se louskají. Jsou někdy považovány za křížence s ořešákem černým. Naproti tomu tzv. papíráky jsou poškozovány ptáky a protože mají často nedorostlou nebo děravou skořápku, napadají je při skladování moli.

Vybrané klony se rozmnožují jako kultivary roubováním. Kritérii výběru jsou: chuť jádra, plodnost, kvalita skořápky, poměr váhy skořápky a jádra, doba rašení, vzrůstnost. Způsob roubování se velmi liší od roubování ovocných dřevin. Roubuje se obvykle "za zelena" ve skleníku.

 

Vlašské ořechy se využívají převážně v potravinářském průmyslu, a to v pekařství a cukrářství, kde se využívají jako dochucující nebo dekorační prvek.

Z ořechů se lisuje olej či se vyrábí alkoholický nápoj, tzv. ořechovka.

Čerpáno z wikipedie:

Doplňkové parametry

Kategorie: Sušené plody a ořechy
Hmotnost: 1 kg
Balení: 1 kg
Zpracování: Natural bez soli
Surovina: Vlašský ořech
Země původu: Ukrajina

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Podobné produkty

mandlesol
353 Kč

Složení: Jádra mandlí - loupané, sůl, řepkový olej Země původu: USA 1 kg

1701
brusinkačok2
277 Kč
284 Kč (–2 %)

Složení: Mléčná čokoláda 66 %, proslazené klikvy 33 %(Vaccinium macrocarpon) 1 kg

486
kesu
325 Kč
390 Kč (–16 %)

Složení: Jádra kešu ořechů Země původu: Pobřeží Slonoviny 1 kg

498
mandlečok
780 Kč

Složení: Mléčná čokoláda 79 %, jádra mandlí pražená 20 % 3 kg

1598
mandlečok
380 Kč
413 Kč (–7 %)

Složení: Mléčná čokoláda 79 %, jádra mandlí pražená 20 % 1 kg

477
kesusol2
369 Kč
447 Kč (–17 %)

Složení: Jádra kešu ořechů Země původu: Pobřeží Slonoviny 1 kg

504
mandleuzene
307 Kč
320 Kč (–4 %)

Složení: Pražená jádra mandlí, směs koření, kouřové aroma) Země původu: USA 1 kg

492
kokos
Kokosové plátky 1 kg
Skladem (1 ks)
145 Kč

Složení: Jádra kokosových ořechů 100% Země původu: Šrí Lanka 1 kg  

468
Vlašský ořech a ebyliny.cz
2 340 Kč

Vlašské ořechy, které ořešák produkuje, jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků,...

2340
boruvky
1 030 Kč

Složení: Borůvky sušené mrazem 100% Země původu: Čína 1 kg

483
para
Para ořechy 1 kg
Skladem (5 ks)
350 Kč
379 Kč (–7 %)

Složení: Jádra para ořechů Země původu: Bolívie 1 kg

507
mandlesol
303 Kč
353 Kč (–14 %)

Složení: Jádra mandlí - loupané, sůl, řepkový olej Země původu: USA 1 kg

471